Kenapa Eja “Muslimin”..kenapa”Muslimun”

Walaupun ketika di MRSM Kuantan dari tahun 1978 hingga 1982 dulu tidak ada pelajaran Bahasa Arab, tetapi kerana minat terhadap gerakan Islam Ikhwan Muslimin di Mesir apatah lagi Bahasa Arab merupakan bahasa Al-Quran dan bahasa Rasulullah saw sendiri, maka minat untuk mendalami Bahasa Arab begitu kuat. Suatu hari ketika di Tingkatan 4, di tahun 1981, saya bertanya kepada seorang ustaz kami (lepasan Al-Azhar, Mesir), kenapa kekadang bunyi “Ikhwan Muslimin”, kekadang bunyi “Ikhwan Muslimun” namun seingat saya, dia tidak memberikan jawapannya. Hari ini kekadang terfikir juga mungkin jika ustaz beri jawapan pada hari tu pun bukannya saya faham pun!

Tujuh tahun selepasnya, setelah tamat pengajian peringkat ijazah bidang kejuruteraan di Australia pada 1988 dan mengaji di Matrikulasi Al-Azhar di Madrasah An-Nahdhah, Bukit Besar, Kedah, akhirnya persoalan itu terjawab. Allah sahaja yang tahu betapa gembiranya perasaan saya ketika itu. “Muslimin” kerana mansub atau majrur atas sebab-sebabnya. “Muslimun” kerana marfu’ atas sebab-sebabnya. Keseronokan dan syukur bukan sekadar kerana itu sahaja, bahkan kepuasan dan kefahaman semakin bertambah dari hari ke sehari apabila boleh memahami bahasa dan makna ketika membaca dan mendengar ayat-ayat Allah swt dan hadis-hadis RasulNya.

Pada tahun 1988, semasa baru belajar Bahasa Arab di Matrikulasi Al-Azhar di atas, saya pergi ke satu persidangan ulamak di Kuala Lumpur sebagai pemerhati untuk mendengar ceramah dan melihat pameran yang diadakan di sana. Dalam satu sessi, seorang peserta menyebut ayat Al-Quran dengan baris yang salah berbunyi “Innama yash syallaHUU min ibadihil ulamak” lalu ditegur oleh para ulamak yang lain dengan sebutan “Innama yash syallaHAA..”. Sebutan peserta tadi dan teguran hadirin terhadap beliau berlaku berulangkali. Bukan HUU tapi HAA. Bukan HUU tapi HAA. Ketika itu saya faham nahu bahasanya. Jika sebut HUU terjemahnya “Hanyasanya Allah takut dari hamba-hambaNya yang ulamak”, tapi sepatutnya HAA yang terjemahannya “Hanyasanya yang takut kepada Allah adalah hamba-hambaNya yang ulamak”. Itu adalah diantara saat yang paling bahagia juga buat diri saya yang mula mendalami Bahasa Arab dan Islam. HUU kerana marfu’ dan HAA kerana mansub atau majrur.

Pulang dari persidangan tersebut dari Kuala Lumpur ke Bukit Besar, Kedah, hati saya gembira dan semakin membara untuk mendalami Agama yang tercinta ini melalui Bahasa Arab. Peperiksaan Akhir Matrikulasi Al-Azhar (sekarang STAM) makin dekat, semua soalannya dan jawapan yang ditulis mesti dalam Bahasa Arab untuk kesemua 21 kertas matapelajaran. Syukur kepada Allah jua yang banyak memberi kurniaNya kepada hamba ini. Walaupun baru beberapa bulan mula belajar Bahasa Arab, saya mendapat tempat kedua (92%) dari lebih kurang 100 calun di situ dan layak masuk ke Universiti Al-Azhar. Alhamdulillah.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: