Dr. Hasan Huwaidy ke rahmatullah

dr-hasan-huwaidy

Dr. Hasan Huwaidy (1925 – 2009), Naib Mursyid Am Ikhwan Muslimin. 

Dunia Arab dan Islam kehilangan besar seorang tokoh pejuang Islam Abad 20, Dr. Hasan Huwaidy, 84 tahun, Naib Mursyid Am Ikhwan Muslimin yang meninggal dunia semalam, pagi Jumaat 14/3/2009 di Amman, Jordan.

 

Dr Hasan Huwaidy dilahirkan di Dir Az-Zuur, Syria pada tahun 1925 di dalam keluarga yang kuat berpegang dengan Islam. Ayah beliau seorang yang dihormati, berpegang teguh dengan agama dan masjid yang banyak mempengaruhi dan mencorak keperibadian anak-anaknya. Dr Hasan Huwaidy mendapat ijazah dari Fakulti Perubatan, Universiti Damsyiq, Syria. Beliau seterusnya membuat pengkhususan dalam bidang Internal Medicine di Universiti Damsyiq dan beroleh Ph.D dalam bidang yang sama pada tahun 1952 dalam kajian Hyper Thyroidisme.

 

naib-naib-mursyid-am

 

Foto: (Teratas) Mursyid Am Ikhwan Muslimin Ustaz Mahdi Akef. (Bawah dari kiri) Muhammad As-Sayyid Habib, Naib Mursyid Am 01, Dr. Hasan Huwaidy, Naib Mursyid Am Luar Mesir dan Ir. Khairat Asy-Syatir, Naib Mursyid Am 02.

 

Sejak dibangku sekolah lagi, beliau mendalami ilmu-ilmu agama terutama dari para ulamak di tempat beliau dan yang paling terkenal ialah Al-Ustaz Asy-Syeikh Hussein Ramadan Al-Khalidy. Beliau banyak membaca dan mengkaji ummahatul-kutub (kitab-kitab induk Ulamak Silam) dalam berbagai bidang.

 

Beliau mula menganggotai Ikhwan Muslimin sejak dizaman belianya pada tahun 1943 dan berpeluang berjuang bersama-sama Generasi Pertama dari kalangan Ikhwan Muslimin Syria dibawah pimpinan pengasasnya, Ustaz Mustafa As-Siba’ie. Beliau menjadi salah seorang ahli Maktab Tanfizi (JKP) Ikhwan Muslimin Syria ketika menghabiskan pengajian lepasan ijazahnya (post graduate).

 

Setelah tamat pengajiannya di bidang perubatan, beliau kembali Dir Az-Zuur untuk mengorak langkah perjuangan Dakwahnya disamping membuka klinik sendiri. Beliau kemudiannyya berpindah ke Damsyiq. Disepanjang perjuangan, beliau menempuh berbagai tekanan dan tahanan. Beliau pernah dipenjarakan sebanyak 2 kali iaitu pada tahun 1967 di Dir Az-Zuur dan 1973 di Penjara Al-Muzzah di Damsyiq.

 

hasan-al-banna1

 Al-Imam Asy-Syahid Al-Ustaz Hasan Al-Banna (1906 – 1949), pengasas dan Mursyid Am Pertama Ikhwan Muslimin. 

Beliau memikul tanggungjawab sebagai Muraqib Am Ikhwan Muslimin Syria pada tahun 1980 dan pernah menjadi Naib Muraqib Am selama beberapa tempoh. Beliau mula menjadi Naib Mursyid Am sejak zaman Mursyid Am, Muhammad Hamid Abu An-Nasr. Kemudian menjadi Naib Mursyid Am kepada Ustaz Mustafa Masyhur dan Ustaz Muhammad Makmun Al-Hudhaiby sehingga beliau menghembuskan nafasnya yang terakhir semalam.

 

Beliau meninggalkan beberapa penulisan diantaranya bertajuk Al-Wujud Al-Haq, Min Nafahaat Al-Huda, Mahaziir Al-Ikhtilat, Asy-Syura fil Islam dan Mafhuumaatfi Dauk Al-Ilm.

 

Pembunuhan beramai-ramai kira-kira 30,000 orang Ikhwan dan umat Islam di bandar Hama, Syria oleh Kerajaan Syria pimpinan Presiden Hafiz Al-Asad pada tahun 1982 masih segar di dalam ingatan saya yang ketika itu di dalam Tingkatan 5. Nasyid-nasyid Ikhwan Syria mengenai Tragedi Hama yang berkumandang dalam program-program dan kereta kami sepanjang di jalan Dakwah di Australia (1983-1988) masih ternyiang-nyiang dalam kalbu sehingga ke hari ini. Nasyid tema “Wa Toriquna Mahfufatun bi Syaukin …” (Dan jalan kami dipenuhi duri-duri … ) bagi perkahwinan saya yang berlangsung pada 25.7.1985 di Brisbane, Australia adalah salah satu nasyid Ikhwan Syria yang masih membakar semangat juang insan kerdil ini sehingga ke detik ini.

Sesungguhnya keteguhan Dr Hasan Huwaidy dalam perjuangan Islamnya tidak dapat digambar hanya dalam tulisan dan artikel. Apa yang termampu kita katakan hanyalah kalimat yang diredhai Allah swt “Innalillahi wa inna ilaihi raji’uun” (Kita milik Allah, dan sesungguhnya kepadaNya kita kembali). Moga Allah swt melimpahi Allayarham dengan rahmahNya, ditempatkannya hari ini di anak tangga pertama ke SyurgaNya yang seluas langit dan bumi. Ameen.

 

“Dari kalangan orang-orang beriman, ada mereka yang membenarkan apa yang mereka janji kepada Allah. Dari kalangan mereka ada yang telah meninggal dunia. Dari kalangan mereka ada yang menunggu (masih hidup) sedang mereka tidak merubah sedikitpun (janji mereka itu)”  (Al-Ahzab:23).

 Ustaz Halim INIJALANKU  www.inijalanku.wordpress.com

8 Respons

 1. subhanallah

  Ustaz, doakan kami ikhwah stam istiqamah di atas jalan yang lurus..doakan kami juga menjadi seperti mereka yang hebat-hebat belaka ini..

 2. Allahu Akbar… selamat pengantin baru buat Dr Hassan Huwaidy… sesungguhnya di telah membuktikan bahawa… solatnya… ibadahnya (pengorbanannya) hidupnya dan dan matinya adalah sebagai persiapan untuk bertemu Allah… dan akhirnya… beliau telah pergi… dan kita… menanti dan membilang hari… bilakah lagi…
  sesungguhnya, rindu hati untuk bertemu Robbul izzati hanya ada dan lahir di dalam diri orang2 yang sentiasa bersedia untuk bertemu Allah melalui solat jemaahnya, Qurannya, zikir mathurat pagi pentangnya dan amal2 islami lain… Ya Allah golongkanlah dr hassan dan teman2nya di dalam golongan orang2 yang mendapat redha dan syurgaMU…

 3. تقبل الله منه ومنا

 4. Majlis Maulid Di Pusat Pengajian Ba’alawi, Kemensah (MALAM INI)
  .
  Tarikh:
  21 Rabi’ul Awwal 1430H/ 18 Mac 2009 (Rabu)
  selepas Maghrib
  .
  Lokasi:
  Pusat Pengajian Ba’alawi, No 9, Jalan UP2A, Prima Ukay, Kemensah. (Zoo Negara)
  .
  Tetamu Khas:
  Habib Kazim as-Seggaf (dari Tarim, Hadramaut),
  Habib ‘Ali Zainal ‘Abidin al-Hamid dan
  Tuan Guru Baba Abdul Aziz

  Aturcara:
  Sholat Maghrib berjemaah , Bacaan Ratib al-Haddad, Bacaan Maulid – Diyaul Lami’, Ceramah oleh Habib Kazim , Qasidah , Ucapan oleh Tuan Guru Baba Abdul Aziz , Ijazah Bacaan Dhiya ul Lame’ oleh Habib Kazim , Tertib al-Fatihah oleh Habib ‘ali Zainal ‘Abidin al-Hamid , Sholat Isya’ , Jamuan.

  Muslimin dan Muslimat di jemput hadir. Dan sila panjangkan jemputan ini kepada kenalan tuan-tuan/puan-puan.
  http://pondokhabib.wordpress.com

 5. Subhanallah,

  Ust,
  tlg doakan kami juga, ikhwah mesir untuk thabat dlm jln dakwah yang panjang ini…..

 6. semoga kita faham apakah sebenarnya yang mereka perjuangkan…
  ustaz buat solat ghaib tak? berjemaah ke sorang2?

 7. semoga kita mengerti perjuangan tetap terus bergerak..ustadz, doakan kami untuk tsabat di jalan ini..

 8. salam, izin share ustadz!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: