Jihad Ummu Haram ra. dari Madinah ke Pulau Cyprus

780239339m

Kejayaan mentarbiyah masyarakat bukan sahaja menjadikan lelaki mereka para Mujahideen demi Agama yang ingin dimenangkan ini, bahkan ia juga termasuk merubah wanita mereka hingga mencintai Jihad dan Syahid dijalanNya. Kejayaan Rasulullah saw bersama Ummu Haram diaspek ini akhirnya bukan sahaja dapat mengasaskan sekadar sebuah Negara Islam di Madinah tetapi juga meneguhkan sebuah Empayar dan Tamaddun Islam di muka bumi ini.

Ummu Haram binti Milham merupakan isteri kepada Ubadah bin Samit dan ibu saudara susuan Nabi Muhammad. Ummu Haram merupakan salah seorang dari kumpulan wanita Ansar yang mula-mula memeluk Islam.

Cyprus - Peta Uthmaniah

Pulau Cyprus, Eropah, di tengah-tengah Laut Medditerranean. Diambil dari peta Kerajaan Empayar Uthmaniah Islamiyah.

Pulau Cyprus

Pulau Cyprus, terletak di Laut Medditerranean, di antara pantai Syria dan pantai Turki. Pada tahun 395M, Cyprus ditawan oleh Empayar Rom. Pada 649M, Cyprus dibuka oleh Ummu Haram dan para Sahabat ra. Pada 966M Eropah menawan Cyprus dalam Perang Salib. Pada 1539M, Empayar Uthmaniah menghancurkan segala kekuatan Eropah di Cyprus. Setelah umat Islam menjadi lemah, pada 1878M Empayar British menawan Cyprus yang mempunyai penduduk Islam Turki dan Kristian Greek. Pada 1960 Cyprus merdeka dengan 2 entiti Turki dan Greek setelah perundingan 3 penjuru British-Turki-Greek. Pada 1974, Nikos Sampson diisytihar Presiden Cyprus dan cuba isytihar gabungan sepenuhnya Cyprus dengan Greek.  Tujuh hari selepas itu, dengan hujah perisytiharan itu bertentang dengan Persidangan 1960, Al-Mujahid Prof. Ir. Najmuddin Erbakan menghantar tentera Turki dan berjaya menduduki 40% tanah Cuprus hingga ke hari ini.

Erbakan

Prof. Ir. Najmuddin Erbakan, B. Engineering (Istanbul Tech University), Ph.D (Aachen University, Germany). Menteri di bawah PM Bulent Ecevit pada 1974 dan Perdana Menteri pada 1996. Parti Refah pimpinan beliau didakwa cuba membawa fahaman Islam yang bertentangan dengan Perlembagaan Turki yang berasaskan ideologi sekular Kamal Atarturk. Beliau digulingkan oleh Tentera dan Mahkamah Turki pada tahun 1997.

Beliau juga merupakan ibu saudara kepada Anas bin Malik. Nabi Muhammad memuliakan Ummu Haram dengan mengatakan, “Kamu termasuk orang yang pertama daripada kalangan mereka”.

Ini adalah kerana sifatnya yang berlumba-lumba dalam melakukan kebaikan seperti berjihad, menuntut ilmu, mendahulukan kepentingan orang lain dan merendah diri.

Ummu Haram juga melibatkan diri dalam Jihad menentang pihak musuh Islam. Dia membantu merawat luka dan memberikan air kepada pasukan tentera Islam sewaktu peperangan Badar dan Uhud.

Jiwa Ummu Haram yang cekal dan kental memudahkan beliau bergerak di kawasan peperangan yang penuh bahaya bagi membantu dan merawat tentera Islam yang cedera.

3082399160_ff483124af

Kasih ibu Mat Rempit

Berbahagialah Ummu Haram melihat suami dan anak-anak kampungnya di Madinah pergi berjihad, lalu dia sendiri akhirnya menyertai misi Jihad menentang Rom/Eropah/NATO dan membuka Cyprus. Sebaliknya, deritalah ibu mat-mat rempit yang akhirnya terpaksa menemani anak-anak mereka ke kandang-kandang di mahkamah. (Foto Utusan Online : PADAH MEREMPIT…Mohd. Yunus Yusuf diiringi ibunya semasa dibawa ke Mahkamah Khas Trafik untuk perbicaraan kes 14 remaja yang ditahan dalam satu operasi cegah lumba haram di Ipoh, semalam … 11/5/2009, sehari selepas Hari Ibu 10/5/2009 – pent.).

Nabi Muhammad selalu mengunjungi Masjid Quba yang didirikan oleh beliau atas dasar takwa kepada Allah. Kadangkala, beliau menaiki unta atau berjalan kaki menuju Masjid Quba lalu menunaikan solat sunat dua rakaat.

Kadang kala, Nabi Muhammad singgah di rumah Ummu Haram yang terletak berhampiran Masjid Quba bagi melawatnya serta tidur siang di rumahnya. Malahan ada ketika beliau solat di rumah Ummu Haram.

“Assalamualaikum Ummu Haram!” Nabi Muhammad memberi salam sambil mengetuk pintu rumah ibu saudara sesusuannya, Ummu Haram.

“Waalaikumusalam. Silakan masuk,” jawab Ummu Haram sambil membuka pintu mempelawa Nabi Muhammad masuk.

“Apa khabar Ummu Sulaim dan Anas? Mari kita solat bersama-sama,” kata Nabi Muhammad.

“Khabar baik, Rasulullah,” balas Ummu Sulaim dan anaknya.

Mereka menunaikan solat sunat bersama-sama kerana pada ketika itu beliau belum masuk waktu solat wajib.

Kemudian Nabi Muhammad mendoakan kesejahteraan dan kebaikan dunia serta akhirat untuk Ummu Haram, Ummu Sulaim dan anaknya. Selepas itu, Ummu Haram menjemput nabi Muhammad makan bersama-sama.

“Ummu Haram, saya mahu berehat sebentar,” kata Rasulullah selepas menjamah makanan yang disediakan oleh Ummu Haram.

“Baring dan berehatlah,” balas Ummu Haram yang sedang mengemas pinggan di dapurnya.

Nabi Muhammad yang baring di ruang tamu tidak lama kemudian tertidur. Ummu Haram, Ummu Sulaim dan Anas berbual perlahan supaya tidak mengganggu baginda yang sedang tidur. Selepas beberapa ketika berlalu, Nabi Muhammad terjaga dari tidurnya dan tersenyum sendirian.

“Mengapa kamu tersenyum,” tanya Ummu Haram dalam kehairanan.

“Beberapa orang dari umat Islam menawarkan diri berperang di jalan Allah. Mereka menaiki kapal merentas lautan menuju ke arah raja-raja yang zalim,” jawab Nabi Muhammad sambil memandang wajah Ummu Haram.

“Ya Rasulullah, doakan saya semoga termasuk di antara golongan itu,” pinta Ummu Haram yang bercita-cita supaya dapat menyertai peperangan bersama pasukan tentera Islam menyeberang lautan bagi menyebarkan agama Islam pada suatu hari nanti.

“Baiklah,” balas Nabi SAW lalu mendoakan Ummu Haram. Kemudian, Rasulullah berbaring dan menyambung semula tidurnya.

Beberapa ketika kemudian, Nabi SAW bangkit dari tidurnya dan tertawa. Ummu Haram yang hairan dengan kelakuan baginda bertanya, “Ya Rasulullah, mengapa kamu ketawa”.

“Sekumpulan umat Islam diperlihatkan kepada saya seketika mereka berperang menentang pihak musuh Islam seperti raja bagi pasukannya,” jawab Nabi Muhammad.

“Ya Rasulullah, doakan agar saya termasuk dalam golongan itu,” mohon Ummu Haram.

“Kamu termasuk golongan yang pertama dari kalangan mereka,” jawab Nabi Muhammad.

Peristiwa yang dikatakan oleh Nabi Muhammad berlaku pada era pemerintahan Khalifah Usman bin Affan. Pada ketika itu, penaklukan bandar-bandar musuh Islam berlaku dengan rancak.

Ketika Usman ditabalkan sebagai Khalifah, Muawiyah Abu Sufian yang ketika itu menjadi Gabenor Syria mencadangkan pembentukan pasukan armada laut bagi menentang Empayar Byzantine (Rom).

Ekspedisi armada laut Muawiyah dibantu dengan sebuah kapal perang yang diketuai oleh Abdullah bin Abu Sarah dari Mesir.

Kedua kapal angkatan tentera laut Islam mula belayar menuju ke pulau Cyprus bagi bertempur pasukan tentera Byzantine yang berpangkalan di pulau itu.

“Tercapai juga cita-cita saya untuk berjihad di jalan Allah merentas lautan. Permintaan saya yang telah didoakan oleh Rasulullah telah dimakbulkan oleh Allah,” bisik hati Ummu Haram yang berdebar-debar berdiri di atas dek kapal.

termenung

Mencari pengganti sahabiah Ummu Haram ra. yang telah pergi … (Foto hiasan). “Beberapa orang dari umat Islam menawarkan diri berperang di jalan Allah. Mereka menaiki kapal merentas lautan menuju ke arah raja-raja yang zalim,” kata Rasulullah saw. sambil memandang wajah Ummu Haram. “Ya Rasulullah, doakan saya semoga termasuk di antara golongan itu,” pinta Ummu Haram.

Kedatangan kedua kapal angkatan tentera laut Islam itu tidak disedari oleh pasukan tentera Empayar Byzantium dan penduduk tempatan pulau Cyprus.

Ini adalah kerana tanggapan pihak musuh bahawa umat Islam tak mampu menyeberang lautan dan berperang di kawasan laut.

Abdullah bin Qais menghantar perisik untuk meninjau kekuatan pihak musuh sebelum melancarkan serang hendap. Pihak musuh yang terkejut dengan kehadiran pasukan tentera Islam dengan tiba-tiba hanya mampu memandang melihat kem kawalan mereka diambil alih oleh pihak tentera Islam.

“Panglima, saya sebagai ketua penduduk pulau ini sanggup membayar jizyah sebanyak 70,000 dinar setahun kepada kerajaan Islam. Tolong jangan apa-apakan penduduk pulau ini,” mohon ketua penduduk pulau Cyprus kepada Abdullah bin Qais.

“Baiklah,” balas Abdullah bin Qais dengan tegas.

“Panglima, izinkan saya untuk melihat kawasan sekitar pulau ini,” tanya Ummu Hakim kepada Abdullah bin Qais setelah pulau Cyprus telah selamat ditakluk oleh tentera Islam.

“Kamu boleh melawat sekitar pulau ini dengan menaiki kuda ini. Pastikan ada orang temankan kamu,” Abdullah bin Qais memberikan kebenaran kepada Ummu Haram yang teringin melawat sekitar pulau itu.

Ummu Haram bersama beberapa orang tentera Islam mula bergerak menaiki kuda mengelilingi kawasan sekitar pulau Cyprus itu.

Pada suatu ketika, seekor binatang buas tiba-tiba muncul dan menyerang kuda yang dinaiki oleh Ummu Haram. Ini menyebabkan Ummu Haram tercampak daripada kudanya lalu jatuh menghempas tanah. Oleh sebab mengalami kecederaan parah, Ummu Haram meninggal dunia di tempat beliau jatuh.

Cyprus land

Pulau Cyprus.

Cyprus beach

Pantai Pulau Cyprus.

Ummu Haram meninggal dunia pada tahun 27 Hijrah. Kubur beliau masih lagi terdapat dipinggir pantai Cyprus dan dikunjungi oleh umat Islam sehingga kini. Ummu Haram adalah pejuang Muslimah pertama menyeberang lautan untuk berjihad di jalan Allah.

Semoga Allah swt memberi taufiq dan hidayahNya kepada wanita-wanita Islam zaman ini untuk mencontohi Ummu Haram radiyallahu anha dalam meletakkan Kalimah Allah yang tertinggi. Dari kisah di atas, sifat-sifat beliau yang menonjol ialah :

 1. Menjadi isteri kepada lelaki berilmu seperti Ubadah bin Samit ra, yang merupakan diantara perawi hadis yang masyhur.
 2. Cinta dan amalinya beliau terhadap Jihad dengan menyertai Perang Badar dan Uhud.
 3. Memuliakan Rasulullah saw lalu dia dimuliakan oleh Rasulullah saw dengan sering menziarahinya di rumahnya. Beliau contoh ulung dalam menghormati tetamu dan Pesuruh Allah.
 4. Bersegera dan bercita-cita dalam melakukan apa sahaja yang menuju kepada memenangkan Islam memimpin dan membimbing dunia ini. Sebaik dan setiap kali mendengar kata-kata Rasulullah saw tentang Jihad dan para mujahideen, beliau terus meminta Rasulullah saw mendoakan untuknya agar dia menjadi salah seorang dari mereka.
 5. Beliau sanggup berjihad di seberang laut, walau dengan menaiki kapal laut, demi mencapai cita-cita Jihadnya.
 6. Beliau sanggup meninggalkan kampung halamannya untuk pergi ke tempat yang asing lagi milik empayar Eropah, demi menyebarkan Dakwah Islam ke dunia dan benua baru. Akhirnya beliau terus disimpan di sana dan tidak kembali ke kampung halamannya di tanah Arab.
 7. Beliau berani menentang musuh-musuh Allah biar apa sahaja kekuatan mereka. Bukan sahaja berani menentang Quraisy dalam Perang Badar dan Uhud, malah menentang Rom (NATO) di Cyprus, Eropah.

“Dan As-Sabiquun Al-Awwaluun (orang-orang yang terdahulu memeluk Islam) dari (kalangan) Al-Muhajireen dan Al-Ansar, dan orang-orang yang mengikut (jejak langkah) mereka dengan ihsan (baik dan sempurna), Allah telah redha kepada mereka dan mereka redha kepada Allah. Allah janji kepada mereka Syurga-syurga yang mengalir dibawahnya sungai-sungai. Mereka kekal di dalamnya selama-lamanya. Itulah kemenangan yang hebat” (At-Taubah:100).

Ustaz Halim INIJALANKU  www.inijalanku.wordpress.com

10 Respons

 1. ya Allah, letakkanlah kami dalam kalangan mujahidah di jalanMU..
  moga sifat2 Ummu Haram dimiliki oleh tiap muslimah yang berada dalam tarbiah ini
  wallahu a’lam

 2. Assalamua’laikum ustaz,

  Terima kasih kerana sudi ziarah blog saya. Masih baru menggunakan blog ni, jadi artikle pun tak banyak. Izinkan saya ambil artikle ni untuk blog saya kerana ia sesuai untuk blog saya.

  Terima kasih juga kerana cerita ini banyak memberi kesedaran dan pengajaran. Semoga ia menjadikan saya lebih baik lagi.

  Wassalam

 3. Peranan wanita bukan setakat tarbiyah anak2 di rumah..bahkan lebih besar dari itu..mentarbiyah masyarakat dan jihad..jazakallah ustaz…artikel yg sangat menyuntik semangat untuk meneruskan jihad di bumi anbiya’ ini

 4. selamat berdakwah..

 5. salam aleik ustaz

  jazakallah khayr for the article.

  apa pendapat ustaz tentang tanggungjawab dan sikap aktivis dakwah muda terhadap ibu bapa mereka yang kemungkinan mempunyai preference dan ideals yang berbeza tentang dakwah (mungkin menentang dan sebagainya)?

  harap ustaz dapat englighten kami semua, moga2 amal dan tindakan kami selari dengan cita-cita dan impian kita semua.

  jazakallah khayr.
  wassalam.

 6. Assalamualaikum Abg. Halim.

  Saya junior abg. Halim kat MRSM Kuantan dulu..

  Maqam Ummu Haram ni jelas kelihatan dari Airport Larnaka, Cyprus.. dan lebih dikenali sebagai Hala Sultan Tekke… bangunannya macam masjid lama dan banyak dilawati. Orang Cyprus mengagungnya sebagai 3rd holiest place untuk orang Islam (wallahu a’lam).

  Jika ke sana, kena agak berhati-hati. Kerana penduduk Greek Cyprus masih banyak mengingati kisah peperangan dan pertumpahan darah dengan pihak Turki pada awal 70an dulu.

  Wsm,
  -ZaLi-

 7. salam ziarah..mohon izin copy entri ni di blog ana ye..jzkk

 8. […] Pulau Cyprus, yang terletak dilautan Medditerranean di selatan Turki, ke tangan Turki. Pulau Cyprus dibuka oleh Ummu Haram ra dan para Sahabat Nabi saw di zaman Khalifah Uthman bin Affan. Ketika Khilafah Uthmaniah semakin […]

 9. […] Pulau Cyprus, yang terletak di lautan Medditerranean di selatan Turki, ke tangan Turki. Pulau Cyprus dibuka oleh Ummu Haram ra dan para Sahabat Nabi saw di zaman Khalifah Uthman bin Affan. Ketika Khilafah Uthmaniah semakin […]

 10. […] Pulau Cyprus, yang terletak di lautan Medditerranean di selatan Turki, ke tangan Turki. Pulau Cyprus dibuka oleh Ummu Haram ra dan para Sahabat Nabi saw di zaman Khalifah Uthman bin Affan. Ketika Khilafah Uthmaniah semakin […]

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: