Indonesia pilih Kerajaan Perpaduan

Susilo

Indonesia dibawah pimpinan Presiden Susilo yang baru dipilih semula, sekali lagi memilih Kerajaan Perpaduan sebagai kenderaan negara dalam membina tamaddun bagi umat Islam di sana. Kerajaan Perpaduan adalah kerajaan yang dianggotai oleh kesemua parti-parti yang berpengaruh dalam sesebuah negara. Pada kebiasaannya, bilangan jawatan menteri diagihkan mengikut prestasi keputusan pilihanraya masing-masing, lalu sama-sama membentuk Kabinet dan Exco untuk memimpin umat yang memilih mereka. Lawan kepada Kerajaan Perpaduan ialah Kerajaan Monopoli atau Kerajaan Satu Parti dimana parti yang memenangi majoriti kerusi atau undi melebihi 50%, walaupun hanya 51% akan membolot kesemua 100% jawatan-jawatan dalam Kabinet diperingkat pusat dan Exco diperingkat negeri, tanpa berkongsi kuasa dan jawatan walaupun parti-parti lain memenangi 49% kerusi atau undian dalam Pilihanraya. Contohnya seperti yang diamalkan di Malaysia sekarang. Jika Barisan Nasional (BN) menang, ia akan membolot kesemua jawatan dalam Parlimen di Pusat atau DUN di negeri. Begitu juga jika Pakatan Rakyat di peringkat negeri di Kelantan, Kedah dan Selangor. Kerajaan Monopoli berlaku bila parti yang menang tidak mahu berkongsi kuasa dengan parti lain, atau mahu berkongsi tetapi pelawaan mereka ditolak oleh parti lawan yang kalah. Apabila PAS memenangi semula pilihanraya di Kelantan suatu masa dahulu, PAS mengajak UMNO mewujudkan Kerajaan Perpaduan di Kelantan tetapi Presiden UMNO, Mahathir mengarahkan UMNO menolak tawaran tersebut dan menjadi 100% Pembangkang di sana.

ikh38

Sebaik HAMAS (ditubuhkan tahun 1987) diumumkan memenangi Pilihanraya Umum Kedua Palestin pada 25.1.2006 lalu, Ketua Biro HAMAS, Khalid Masy’al dalam ucapan sulungnya mengajak semua parti dan calun bebas yang memenangi kerusi untuk membentuk Kerajaan Perpaduan Palestin atau dalam bahasa Arabnya, Hukumah Wahdah Wataniah. Kesemua parti menyahut pelawaan tersebut kecuali FATAH, parti kedua terbesar di Palestin dan gerakan paling bersejarah (ditubuhkan tahun 1964) yang menguasai PLO sehingga ke hari ini. Keputusan pimpinan FATAH sentiasa dibayangi tekanan dan pengaruh Amerika, Eropah dan Israel.

Kelebihan membina tamaddun sesebuah negara menerusi kepimpinan Kerajaan Perpaduan ialah :

(1) Ukhuwwah dikalangan masyarakat lebih terpelihara dan kesatuan umat lebih dekat untuk dicapai. Masyarakat akan menganggap bahawa Pilihanraya adalah hanya satu proses memilih pimpinan yang terbaik berdasarkan prestasi parti masing-masing dalam Pilihanraya. Setelah tamat pilihanraya, parti-parti yang menang mendapat lebih jawatan manakala parti-parti selebihnya mendapat jawatan yang kurang tetapi turut bersama dalam Kabinet dan Exco. Apabila kesemua parti-parti yang terlibat bertaut dan bersatu kembali di dalam Kabinat dan Exco, ahli parti-parti berkenaan dan rakyat akar umbi di bandar dan desa juga akan bertaut, bersatu dan berbaik. Umat di sesebuah negara yang bersatu adalah lebih kuat dari umat yang bertelagah, kata mengata dan bercerai berai.

(2) Dalam Kerajaan Perpaduan, kesemua parti atau pihak dianggap bersama-sama dalam membangunkan negara dan menentukan agenda umat. Dalam Kerajaan Monopoli, pembangkang sering dituduh sebagai pengacau kepada perjalanan negara, samada semasa perbincangan dalam dewan lebih-lebih lagi didepan pengundi dan rakyat di bandar dan kampung. Banyak wang ringgit, tenaga dan fikiran diperuntukkan kearah melemahkan pihak lawan yang dianggap subversif. Adapun dalam Kerajaan Perpaduan, tanpa prejudis yang berlebihan dan tidak bertempat terhadap parti-parti yang kalah dalam Pilihanraya, fokus Kerajaan yang terbentuk berupa tenaga, fikiran dan wang ringgit boleh ditujukan kepada pembangunan keperibadian insan dan fizikal negara berkenaan, tanpa perlu ada rasa untuk menjatuhkan mana-mana pihak.

Erdogan & Abdullah Goul

Perdana Menteri Turki, Ricep Tayyib Erdogan (kanan) dan Presiden Turki Abdullah Ghaul setelah memenangi Pilihanraya Umum Turki telah membentuk Kerajaan Perpaduan, melibatkan parti-parti berpengaruh, mendapat sokongan rakyat dan mempunyai wakil-wakil rakyat dalam Parlimen. Aliran Erdogan di Malaysia memilih nama “Erdogan” yang sama, tetapi sikap dan strategi yang berbeza. “Erdogan Malaysia” menuduh pimpinan PAS yang pro-Kerajaan Perpaduan sebagai pro-UMNO, dan bukan pro-kesatuan umat Islam.

Kita mengucapkan syabas kepada rakyat Indonesia dan pimpinan mereka kerana memilih Kerajaan Perpaduan sebagai bentuk pemerintahan mereka. Prestasi mereka akan terus dinilai oleh semua pihak, kawan dan lawan, terutama oleh kita umat Islam di Malaysia. Masa telah lama tiba, sejak dahulu, untuk membangunkan negara Indonesia yang sememangnya negara paling berpotensi di kalangan Negara-negara Islam. Semua maklum, bahawa Indonesia hari ini terpaksa menanggung segala kelemahan dan keperitan pasca-Penjajahan dan era Kerajaan Monopoli di zaman Suharto/GOLKAR, dimana kekayaan negara dirompak, kebajikan rakyat diabaikan, akhlak masyarakat dirosakkan dengan rasuah, maksiat dan sebagainya, aqidah umat dicalar dengan berbagai falsafah dan kepercayaan bid’ah dan kufur. Namun pengalaman Jepun dan Amerika sendiri menunjukkan bahawa untuk memajukan material sesebuah negara sebenarnya tidak perlu mengambil masa yang panjang. Kedua-dua negara gergasi industri berkenaan hanya muncul setelah Perang Dunia KeDua, berbanding banyak negara-negara di Eropah yang telah mula lama membangun sejak zaman Revolusi Perindustrian tetapi agak keterbelakang pada hari ini. Kita percaya, jika baik perjalanan dan pentadbiran negaranya, Indonesia akan muncul sebagai salah satu kuasa dunia yang penting, insyaAllah.

Isa Samad

Kebanyakan pemimpin parti di Malaysia menolak idea Kerajaan Perpaduan. Oleh itu mana parti yang menang dengan mendapat majoriti kerusi di Parlimen atau DUN walau sebanyak 51% kerusi, akan membolot kesemua 100% jawatan eksekutif Kabinet di Pusat dan Exco di Negeri. Pihak lawan yang kalah dalam Pilihanraya, walau mendapat setinggi 49% kerusi yang dipertandingkan akan kehilangan kesemua jawatan dalam Kabinet dan Exco Kerajaan Negeri. Tiada pertautan semula dalam Kabinet dan Exco selepas Pilihanraya dikalangan wakil-wakil rakyat. Bagaimana pula dikalangan pengikut dan rakyat di akar umbi ? (Foto hiasan : Pilihanraya kecil DUN Bagan Pinang, Port Dickson).

Saya cuba-cuba memahami hasrat asal Presiden PAS, Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang dan pimpinan PAS Pusat yang mahu mencapai Kerajaan Perpaduan. Jika UMNO dan PAS benar-benar berpadu, akar umbi masyarakat Melayu di bandar maupun di kampung, penyokong UMNO maupun PAS akan turut sama berpadu walaupun tahap kesatuan tersebut tidak setahap kesatuan sesama ahli parti itu sendiri.  Bentuk ini juga yang diajak kearahnya oleh gerakan HAMAS di Palestin dihari pertama mereka memenangi 63% kerusi Parlimen di Pilihanraya 25.1.2006, walaupun masih gagal mencapainya hari ini kerana halangan dari Amerika dan Israel menerusi gerakan FATAH. Walaupun apa berbezaan dalaman dalam sesebuah organisasi dan negara, namun tidak ada disana pilihan selain memastikan kesatuan umat terus terpelihara terutama dizaman ini dimana hampir setiap negara menghadapi ancaman negara dan pengaruh luar yang sentiasa mencari ruang dan peluang untuk menikam jasad umat Islam yang berpecah, lalu merobek aqidah dan akhlak mereka dengan mudah.

HAMAS & FATAH 1

Pertemuan dan perbincangan diantara HAMAS dan FATAH. Walaupun mendapat halangan Amerika dan Israel untuk membentuk Kerajaan Perpaduan Palestin, HAMAS dan FATAH telah banyak kali dapat duduk semeja untuk mencapai beberapa kesepakatan demi kepentingan rakyat dibawah mereka. Pertemuan seperti ini sangat jarang kita lihat berlaku diantara UMNO dan PAS-PKR yang mewakili masyarakat Islam di Malaysia, sedang pimpinan parti-parti Cina di Malaysia sering bertemu dibawah anjuran Chinese Chambers of Commerce (CCC) dan lain-lain platform, keraian dan kesempatan. Adakah fenomena tidak duduk semeja ini hanya khusus terdapat pada orang-orang Islam – Melayu – Malaysia sahaja ?

Pengamatan saya yang dangkal ini, Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan pimpinan PAS Pusat, dalam hasrat asal mereka menuju ke arah Kerajaan Perpaduan, mereka terpaksa berdepan dengan keadaan-keadaan berikut :

(1) Keikhlasan UMNO yang dipersoalkan oleh ramai pemerhati. Adakah seruan kearah Kerajaan Perpaduan oleh Presiden UMNO, DS Najib Razak benar-benar untuk menyatukan orang Melayu Islam di Malaysia yang sedang berpecah yang lebih banyak melayan tuntutan pihak bukan-Islam demi meraih dan merai undi mereka ? Atau ia hanya perangkap atau usaha terdesak untuk cuba menyelamat UMNO yang sokongan rakyat terhadapnya kian terhakis, hampir lemas lalu mencari pelampung. Apabila pelampung datang hampir, pelampung akan ditenggelamkan agar kepala dan hidung dapat mucul semula dipermukaan dan boleh bernafas untuk terus menyambung hidup ? Pengalaman pahit seperti ini di Kelantan suatu masa dahulu masih segar dalam ingatan dan iktibar kepada TG Nik Aziz. “Seorang mukmin tidak dipatuk ular 2 kali dalam 1 lubang” (Hadis).

(2)  DS Anwar Ibrahim dilihat ramai sebagai Perdana Menteri alternatif kepada DS Najib Razak atau mana-mana Presiden UMNO dewasa ini. Jika berlaku gabungan UMNO-PAS sahaja dalam menerajui Kerajaan Perpaduan, adakah disana ruang untuk pimpinan PKR boleh menerajui Kerajaan Malaysia dengan menduduki jawatan tertinggi ? Adakah seruan DS Najib kearah Kerajaan Perpaduan ala UMNO-PAS hanyalah sekadar untuk menyahkan DS Anwar dan bukan untuk benar-benar ber”padu” dalam ertikata yang sebenarnya.

DS Anwar Ibrahim pula memilih agar Pakatan Rakyat mesti mengalahkan Barisan Nasional terlebih dahulu sebelum apa-apa agenda baru seperti “Kerajaan Perpaduan” dan sebagainya dicapai. Sudah tentu tawar menawar politik (power bargaining) dengan Barisan Nasional mempunyai perbezaan ketika BN berkuasa berbanding dengan ketika ia tidak mempunyai kuasa. Ini sudah tentu. Cuma dalam usaha mengalahkan Barisan Nasional di pilihanraya peringkat Parlimen dan DUN, sudah tentu banyak layanan terutama kepada pengundi bukan-Islam terpaksa diberi dan dalam banyak hal, jauh melebihi layanan terhadap permintaan pengundi Islam. Pemberian ~1000 ekar tanah di Perak, berbanding ~100 ekar di sana juga adalah salah satu contoh, tanpa perlu menyebut siapa yang mendapat durian runtuh berkenaan.

(3) Keputusan undi dalam pemilihan jawatan Timbalan Presiden PAS menunjukkan ada 3 arus utama di dalam PAS iaitu yang dipelopori oleh Ustaz Nasharudin Ms Isa, Husam dan Mohd Sabu. Dari jumlah undi, ketiga-tiga arus menampakkan kekuatan yang hampir sama. Aliran Ustaz Nasharuddin atau “Aliran Kepimpinan Ulamak” menyokong hasrat penubuhan Kerajaan Perpaduan demi kekuatan dan masadepan umat Islam di Malaysia. Perpecahan yang hanya kerana berlainan parti, memonopoli jawatan dalam Kabinet di pusat dan Exco di negeri selama ini lebih banyak menguntungkan pihak bukan-Islam yang licik berpolitik, dan merugikan pihak-pihak yang bertelagah terutama dikalangan umat Islam sendiri. Manakala “Aliran Erdogan” pula lebih memihak kepada strategi PKR pimpinan DS Anwar Ibrahim. Kenyataan Media 10 Wakil Rakyat PAS menolak idea penubuhan Kerajaan Perpaduan yang merupakan hasrat asal Presiden PAS sendiri agak menimbulkan tanda tanya kepada saya, walaupun arus ini mendakwa mendapat dokongan tokoh-tokoh PAS yang lain.

khatam quran iman cc

Generasi masadepan di Malaysia. Bentuk kerajaan manakah yang lebih baik untuk keagungan mereka di hari muka, Kerajaan Perpaduan atau Kerajaan Satu Parti ? Adakah Kerajaan Satu Parti atau saya istilahkan Kerajaan Monopoli yang diamalkan di Malaysia memberi lebih kebaikan kepada rakyat dan generasi masadepan atau memberi lebih menfaat kepada golongan tertentu ?

Isu politik “Kerajaan Perpaduan” di Malaysia telah berlalu dan banyak pihak telah mengutarakan pandangan atau keluhan hati masing-masing pada masa itu. Namun pembentukan Kerajaan Perpaduan oleh pimpinan rakyat Indonesia yang berlaku semalam tiba-tiba mengajak fikiran saya berfikir sejenak  masadepan rakyat Indonesia. Ia juga turut mengajak saya merenung keadaan semasa dan masadepan rakyat Malaysia sendiri yang saya cintai, dimana pimpinan-pimpinan mereka secara rela atau terpaksa, menolak idea “Kerajaan Perpaduan”.

Semoga Allah swt memelihara kita semua, mengembalikan umat kepada kefahaman dan penghayatan Islam yang sahih, menyatu dan menguatkan mereka, serta menjadikan mereka semula sebagai pemimpin dan pembimbing dunia seperti umat-umat Islam yang terdahulu. Ameen.

Ustaz Halim   www.inijalanku.wordpress.com

Usaha Susilo elak politiking

 Oleh ZULKIFLEE BAKAR Utusan Online

Susilo

SEBAHAGIAN menteri Kabinet Indonesia mengangkat sumpah di hadapan Presiden Susilo Bambang Yudhoyono di Istana Negara, Jakarta, Khamis lalu.

 

KESETIAAN saya kepada parti berakhir, apabila kesetiaan saya kepada negara bermula.” Itulah peringatan yang diberikan oleh Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono apabila beliau secara rasmi menubuhkan Kabinet Indonesia Bersatu II.

Penubuhan Kabinet itu yang dilakukan pada Khamis lalu, membuktikan janji yang pernah dilafazkan oleh Susilo sebelum ini bahawa beliau akan berusaha memastikan semua parti utama di Indonesia mendapat tempat.

Berdasarkan pembentukan tersebut, sebanyak 58.8 peratus daripada 34 menteri berasal daripada parti-parti yang pernah menyokong beliau untuk terus menjadi Presiden bagi penggal kedua.

Parti Demokrat mendapat enam kerusi, Parti Keadilan Sejahtera (empat kerusi), Parti Amanat Nasional (PAN) (tiga kerusi), Parti Persatuan Pembangunan (PPP) (dua kerusi) dan Parti Kebangkitan Bangsa (PKB) (dua kerusi).

Susunan Kabinet kali ini juga dikatakan menepati ramalan yang dibuat oleh pelbagai pihak sebelum ini kecuali bagi kerusi Menteri Kesihatan yang menyaksikan sedikit kontroversi berlaku.

Tindakan

Ia kerana sebelum ini ramai yang meramalkan jawatan itu akan disandang oleh Nila Anfasa Moeloek tetapi Susilo sebaliknya melantik Endang Rahayu Sedianingsih.

Pelantikan Endang Rahayu dipertikiakan kerana ketika Siti Fadilah Suparti menjadi Menteri Kesihatan, Endang Rahayu pernah dikenakan tindakan kerana membawa sampel virus selesema burung ke luar negara tanpa keizinan.

Bagaimanapun kontroversi itu tidak menggugat Susilo yang dilihat tetap tegas dengan pendiriannya untuk melantik Endang Rahayu, biarpun menerima pelbagai kencaman.

Namun apa yang lebih penting daripada itu, dalam usaha memastikan Indonesia keluar daripada kemelut ekonomi dan membentuk agenda bagi kesejahteraan rakyat, Susilo melibatkan semua parti dalam pembentukan Kabinetnya.

Walaupun Parti Demokrasi Indonesia Perjuangan (PDIP) membuat keputusan tidak menyertai Kabinet Susilo namun sudah ada jaminan bahawa parti itu tidak akan bertindak sebagai pembangkang yang membuta tuli.

Sebaliknya seperti mana kata Ketua Dewan Pertimbangan Pusat PDIP, Taufiq Kiemas, parti itu ingin menjadi rakan strategis pemerintah yang kritis.

PDIP menyatakan pendirian politik seumpama itu kerana Ketua Umumnya, Megawati Sukarnoputri berpendapat, tindakan parti tersebut sebelum ini yang dilihat menjadi pembangkang adalah satu kesilapan.

Sehubungan itu, seperti mana kata Taufiq, PDIP akan menilai hasil kerja pemerintah dengan objektif dan bukannya sebagai musuh politik.

Apa pun dengan melibatkan beberapa parti besar dalam Kabinetnya, Susilo sudah tentulah mampu mengelakkan berlaku terlalu banyak politiking yang boleh menggugat perjalanan pemerintahan beliau.

Kehadiran PAN, PKB, PPP dan PKS sudah cukup memberi jaminan politik kepada Susilo untuk mengatur agenda memimpin Indonesia tanpa perlu banyak memikirkan ancaman politik.

Susilo memahami kesemua parti-parti berkenaan mempunyai pengaruh yang cukup besar di kalangan rakyat, atas sebab itulah beliau mahu mereka berada dalam Kabinetnya. Melalui cara itu, Susilo akan berupaya mendapat satu pasukan yang kuat dan jitu bagi membolehkan beliau menerajui Indonesia ke arah yang lebih cemerlang.

Sememangnya, seperti mana kata Susilo sebelum ini, masa untuk berpolitik sudah pun berakhir kerana masa untuk berkhidmat kepada rakyat sudah bermula. Susilo ingin memastikan penggal kedua beliau sebagai Presiden adalah lebih baik daripada penggal pertamanya.

Susilo menyedari rakyat Indonesia meletakkan harapan terlalu tinggi kepada beliau. Atas sebab itulah mereka membuat keputusan untuk sekali lagi memberikan mandat kepadanya, biarpun Susilo berhadapan dengan saingan sengit daripada Megawati dan Jusuf Kalla ketika pemilihan Presiden lalu.

Bagaimanapun berbanding kedua-dua calon itu, Susilo dilihat lebih berwibawa dan mempunyai karisma, malah beliau dianggap pemimpin ketiga terbaik yang pernah dilahirkan oleh Indonesia selepas Sukarno dan Suharto.

Dengan hanya 10 muka lama yang masih dikekalkan dalam Kabinet terbaru Susilo itu, ia sudah tentulah menunjukkan kesungguhan beliau bagi memastikan matlamatnya untuk memajukan Indonesia menjadi kenyataan.

Bagi Susilo, dalam tempoh lima tahun akan datang, ia adalah satu jangka masa yang cukup getir. Justeru Susilo memerlukan barisan Kabinet yang mantap bagi merealisasikan matlamatnya untuk menjadi Presiden yang benar-benar berjaya selepas Sukarno dan Suharto.

Apa pun keadaannya rakyat Indonesia akan mula menilai hasil kerja Kabinet Susilo dan mereka pasti akan memberikan reaksi tanpa perlu menunggu lima tahun.

4 Respons

 1. Semoga Allah swt memelihara kita semua, mengembalikan umat kepada kefahaman dan penghayatan Islam yang sahih, menyatu dan menguatkan mereka, serta menjadikan mereka semula sebagai pemimpin dan pembimbing dunia seperti umat-umat Islam yang terdahulu. Ameen…..

 2. 1)Posting yang sangat bagus.

  2) Membuka mata ramai ‘daie muda’ ttg kepentingan ilmu politik dan kenegaraan. Berbanding tertakluk dengan hanya ilmu-ilmu agama dan falsafah shj. Kerana Islam juga Negara.

  3)Diharap blog-blog org muda boleh mencontohi ust Halim dgn mengupas sedikit sebanyak ttg isu-isu yg matang, daripada hanya menulis kisah peribadi. Doing is Learning

  Wallahualam.

 3. Moga Indonesia bisa menjadi kuasa besar dunia secepatnya. Pasti Dunia Islam mendapat manfaat berlipat. ^_^

 4. Setelah 2 tahun saya membaca entri ini, baru hari ini saya benar2 memahami.. Tahniah ISMA! dengan fikrah dan idealogi yg diperjuangkan kini, dapat memberikan ahlinya kejelasan, kefahaman, keyakinan dan pendirian tersendiri tentang krisis politik Malaysia hari ini.. Slogan yg merungkai segalanya.. :

  “Membangun umat beragenda. Melayu sepakat, Islam berdaulat”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: