Pengajaran kejatuhan Zainal Abidin Ali di Tunis

“Syar’iyyah Sya’biah” itu lebih tinggi dari “Syar’iyyah Dusturiah” .

Apa yang telah dan sedang berlaku di Tunis merupakan suatu perkara yang berlaku dialam nyata yang benar-benar difahami oleh pakar undang-undang dan politik. Ia merupakan satu “syar’iyyah sya’biah” (legaliti dari umat) yang berada lebih tinggi dari “syar’iyyah dusturiah” (legaliti dari perlembagaan) . Dalam masa yang sama ia adalah satu peringatan yang jelas kepada semua pihak di dalam dan luar negara, tanpa sebarang keraguan lagi bahawa :

Kesabaran rakyat ada sempadannya. Mereka tidak boleh diperbodoh dan diperbudakkan selama-lamanya.

  1. Semua rakyat yang ditindas sebenarnya boleh melakukan suatu yang besar dan banyak. Sekiranya mereka bangkit dan bergerak dengan dorongan kepentingan umum menentang kuasa yang zalim, maka pertolongan Allah bersama mereka dan bekerja kearah mencapai kepentingan mereka.
  2. Kerajaan-kerajaan yang zalim dan rejim-rejim diktator lagi perosak sebenarnya bukan didalam posisi yang selesa dan aman. Kerana kezaliman dan kerosakan yang mereka lakukan, mereka hidup diatas gunung berapi kemarahan rakyatnya sedang kemurkaan Allah lebih teruk dan dahsyat lagi. Ia boleh meletus pada masa dan bentuk yang tiada siapa dapat menyangka.
  3. Petanda kepada Kuasaa-kuasa Besar Dunia yang bermaharajalela yang memiliki senjata dan kapal selam nuklear, wang yang melimpah ruah serta menekan dan memastikan dominasi mereka keatas Dunia Ketiga, terutamanya Dunia Arab dan Islam, bahawa jelas apa yang berlaku di Tunis menunjukkan bahawa kehendak rakyat itulah yang akhirnya akan menang, apatah lagi sekiranya sesuatu umat itu bangkit dan berjuang dengan dorongan aqidah dan pertolongan dari langit.
  4. Seorang pemuda yang sedar lagi faham akan hakikat bertembungan diantara Dunia Arab dan Islam berdepan dengan Dunia Amerika-Israel, adalah lebih ditakuti oleh musuh-musuh Allah dari sebarang bentuk persenjataan.
  5. Ia adalah mesej yang jelas bahawa umat Islam ini masih hidup, tidak mati dan tidak akan mati insyaAllah, membesar dalam keadaan jerih dan payah, akan mencapai zaman matangnya dan turs menerus bergerak dijalannya menuju kearah perbaikan dan kestabilan yang hakiki, tidak tunduk kepada sebarang tekanan dan ancaman.
  6. Sebenarnya sebab-sebab dan dorongan-dorongan yang membawa kepada berlakunya kebangkitan rakyat di Tunis terdapat juga di merata-rata negara-negara Arab, khususnya Mesir. Ini adalah kerana faktor-faktornya adalah sama sahaja iaitu penyelewengan, kezaliman, krisis ekonomi yang semakin meruncing dan sistem diktator yang berlarutan.

Mendidik umat menjadi peka dan mementingkan kepentingan umum mengatasi kepentingan diri suatu tugas yang berat tetapi tidak mustahil. Bahkan diantara risalah para Rasul-rasul terdahulu ialah merubah dan memimpin umat ke arah peka, bertanggungjawab dan berkorban demi orang lain.

Dimana dan negara apa sahaja yang berlaku pemerintah menindas rakyatnya, kita akan dapat dibelakang pemerintah tersebut pasti ada Kuasa Besar Dunia yang mendokongnya. Berbeza dengan umat di negara-negara Barat yang siang malam memajukan negara mereka mengikut agenda mereka sendiri, banyak rakyat di negara-negara umat Islam dipacu oleh agenda kuasa dan budaya asing.

Dalam kita membentangkan hakikat-hakikat diatas, gerakan Islam yang sahih perjuangannya dalam masa yang sama :

  1. Sangat menjaga kestabilan dan keamanan sosial dalam negara pada setiap ketika dan keadaan.
  2. Meyakini bahawa “Nidhal Dusturi” (pertarungan berperlembagaan) adalah laluan semulajadi yang dipilih kearah perubahan yang dicita-citakan disemua aspek ekonomi, politik dan sosial.
  3. Gerakan Islam seharusnya menjadi sebahagian dari juzuk umat dalam sebuah negara, melihat dan menganalisa pihak-pihak lain khususnya parti pemerintah yang memiliki kemampuan lebih besar dalam membuat perubahan dan perbaikian sekiranya mereka kehendak dan kemahuan kearah itu.

Tentera di negara-negara Barat dilatih untuk menyerang umat lain, akan tetapi tentera di banyak negara umat Islam dilatih untuk mengawal dan bertempur dengan kebangkitan rakyat mereka sendiri seperti di Turki, negara-negara Arab dan lain-lain lagi. Betapa baanyaknya wang, masa, tenaga dan fikiran dihabiskan ke arah yang tak sepatutnya.

Sayangnya apa yang kita lihat, pihak yang memiliki kemampuan tidak menunjukkan sikap yang bersungguh dan amali dalam mengambil langkah dan usaha yang sebenar kearah membenteras penyelewengaan dan mencapai perbaikan dalam negara. Jika pihak pemerintah tidak bertindak pantas memikul tanggungjawab dan tidakĀ  proaktif melakukan perbaikian yang serius, ketahuilah bahawa kestabilan itu tidak akan berkekalan lebih lama.

Sesungguhnya matlamat Ikhwan Muslimin ialah membina generasi baru dari kalangan orang-orang yang beriman dengan ajaran-ajaran Islam yang sahih. Mereka bekerja mencorak orang ramai dengan corak Islam yang sempurna. Jalan Ikhwan pula ialah merubah suasana umum masyarakat dan mentarbiyah pendokong Dakwah dengan ajaran-ajaran Islam sehingga mereka menjadi teladan kepada orang-orang lain … Ikhwan berjalan menuju matlamat mereka melalui batas-batas jalan mereka di atas. Adapun jalan revolusi, Ikhwan Muslimin tidak memikir dan bergantung kepadanya. Ikhwan tidak meyakini menfaat dan hasilnya. Walaupun begitu Ikhwan berterus terang kepada pemerintah di Mesir, sekiranya keadaan dalam negara berkekalan seperti ini dan pemerintah tidak mengambil langkah segera membaiki keadaan, pasti ia akan membawa kepada revolusi yang bukan dari perbuatan Ikhwan, akan tetapi dari tekanan suasana, tuntutan keadaan dan cuai terhadap perbaikan-perbaikan dalam masyarakat. [Hasan Al-Banna]

Semoga Allah swt memelihara kita dari hidup dibawah pemerintah yang zalim, ketidakstabilan dan kacau bilau dalam negara dan kelesuan rakyat yang tidak endah apa yang berlaku disekelilingnya. “Sesungguhnya Allah tidak akan merubah nasib suatu kaum sehingga mereka sendiri mengubah apa yang ada dalam diri mereka (jiwa, sikap, akhlak dsb)” (Al-Quran).

Ustaz Halim http://www.inijalanku.wp.com


33 ahli keluarga bekas presiden ditahan

TUNIS 20 Jan. – Pihak berkuasa Tunisia telah menahan 33 orang ahli keluarga bekas presiden Zine el-Abidine Ben Ali yang digulingkan, atas dakwaan terlibat dengan penyelewengan sejumlah besar harta kerajaan, lapor sebuah stesen televisyen tempatan, hari ini.

Tiada maklumat terperinci diberikan tentang identiti mereka yang ditahan atau hubungan mereka dengan pemimpin autokratik itu yang memerintah Tunisia selama 23 tahun, yang digulingkan minggu lalu oleh pemberontakan rakyat.

Laporan stesen televisyen itu menunjukkan imej barangan kemas, jam tangan mewah dan kad kredit antarabangsa, antara barangan yang telah dirampas daripada suspek.

Semalam, pihak berkuasa sudah mula menjalankan siasatan ke atas aset Ben Ali serta ahli keluarganya dan suku Trabelsi yang merupakan suku kaum isterinya, Leila.

Trabelsi dituduh memiliki sumber kekayaan Tunisia secara sistematik sepanjang Ben Ali berkuasa. – dpa

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: