MILF dan MNLF : Hentikan bertempur sesama Islam !!!

Panji-panji MNLF

Panji-panji MILF

Berita terkini berlakunya pertempuran antara MILF dan MNLF di Mindanao menggusarkan kita. Sebaiknya mereka bersepakat dalam dua perkara asasi iaitu berusaha membebaskan Mindanao dari penjajahan Filipina dan menyelesaikan perbezaan diantara mereka melalui jalan aman iaitu perundingan, bukan melalui jalan kekuatan iaitu pertempuran bersenjata. Kesepakatan dan kesatuan membawa kepada kekuatan dan kemenangan, manakala persengketaan dan perpecahan membawa kepada kelemahan, kekalahan dan berterusan dibawah penjajahan musuh.

Islam mula masuk ke Filipina sejak abad ke 14M seperti masuknya Islam ke Kepulauan Melayu yang lain. Pemerintahan Islam yang terkenal di Filipina ketika itu diantaranya ialah Kesultanan Amanillah (Keamanan dari Allah) yang dikenali hari ini sebagai “Manila”, Kesultanan Bowen, Kesultanan Sulu dan Kesultanan Mindanao.

Kejatuhan Granada, benteng terakhir Kerajaan Islam Andalus, pada tahun 1492. Selepas Andalus jatuh Portugal dan Sepanyol berpusu ke Kepulauan Islam Melayu untuk melengkapkan kejayaan Kristian keatas Islam. (Foto : Al-Ameer Muhammad, pemerintah Islam di Granada, menyerah kalah kepada Ferdinand Aragon dan Isabella Castile).

Ferdinand Magellan menyaksikan kekalahan Kesultanan Granada dan kejatuhan total Kerajaan Islam Andalus pada 2.1.1492 di Sepanyol, dimana Sultan Muhammad XII menyerah kalah kepada Ferdinand Aragon dan Isabella Castile. Beliau dan kawannya Serrao menyertai gabernor Alfonso d’Albuquerque mengalahkan Kesultanan Melaka pada tahun 1511 dan seterusnya meluaskan penaklukan keatas Kesultanan-kesultanan Islam di seluruh Kepulauan Melayu ketika itu. Setahun berikutnya, pada tahun 1512 beliau kembali ke Portugal manakala Serrao berkahwin dengan wanita Ambon, menjadi penasihat tentera kepada Sultan Ternate dan terus menetap di Nusantara. Surat-surat Serrao kepada Magellan menerangkan perkembangan di Kepulauan Melayu menguatkan tekad Magellan untuk kembali dan menakluk saki baki Kepulauan Melayu Islam di Nusantara. Pada 10.8.1519 Magellan mula belayar dari Seville di selatan Sepanyol bersama 234 orang tentera . Pada 16.3.1521 kapal Magellan tiba di pulau Homonhon, Filipina bersama 150 orang yang masih hidup. Raja Humabon yang memerintah pulau Cebu masuk Kristian dan bersama Magellan dalam menyerang Sultan Lapu Lapu dan kawasan-kawasan Islam yang lain. Akhirnya seluruh kepulauan di Filipina berada dibawah jajahan Sepanyol, kemudian ke tangan Amerika dan akhirnya ke tangan Kristian Filipina, kecuali pulau Mindanao yang kekal berdaulat sebagai negara Islam sehingga kehari ini.

Ferdinand Magellan, pengasas negara Kristian Filipina diatas tanah Kesultanan-kesultanan Melayu Islam di Nusantara abad ke 16M.

Untuk menakluk Kepulauan Melayu Islam, Ferdinand Magellan belayar ke sana dari Sepanyol bukan ke arah barat merentasi Lautan Hindi, tetapi melalui arah barat merentasi Lautan Pasifik. Oleh itu beliau dikira diantara orang yang pertama belayar mengelilingi dunia. Semangat beliau merentasi lautan untuk membuka tanah-tanah baru untuk negaranya mengingatkan semangat para Sahabat ra belajar ke serata dunia untuk membuka negara-negara Islam yang baru. Sayangnya, ramai umat Islam hari ini tidak mempunyai cita-cita sebesar itu.

Apabila Malaysia ditubuhkan pada tahun 1963 dan Sabah yang pernah dijajah oleh British dimasukkan kedalam Persekutuan Malaysia, Filipina mendakwa Sabah miliknya kerana Sultan Sulu yang memiliki Sabah hanya memajak Sabah dan bukan menyerah atau menjual Sabah kepada British. Kerajaan Filipina menubuhkan pasukan khas “Jabidah” bagi mengambil kembali Sabah diketuai oleh Manuel Syquio yang menubuhkan pasukan komando tentera terdiri dari seramai 200 orang Islam suku Tausug dan Sama. Latihan dijalankan di pekan Simunul, pulau Tawi-tawi, tempat pendakwah Islam Arab bernama Makhdum membina masjid yang pertama di Kepulauan Melayu Sulu (Filipina) pada Kurun ke 13M. Apabila mula menyedari menyedari tujuan jahat Kerajaan Filipina tersebut, mereka dibunuh dalam peristiwa yang dinamakan “Tragedi Jabidah” pada 30 Disember 1967. Usaha terancang Kerajaan Filipina menggalakkan penghijrahan orang-orang Kristian ke Mindanao dan peristiwa “Tragedi Jabidah” membawa kepada penubuhan Moro National Liberation Front (MNLF) oleh Nur Misuari yang lebih berdasarkan perjuangan nasionalis. Pada tahun 1981, Moro Islamic Liberation Front (MILF) ditubuhkan oleh Selamat Hashim, graduan dari Mesir, yang lebih berdasarkan perjuangan Jihad Islami. Secara amnya strategi MNLF ialah menuntut autonomi terhad dan berdamai dengan Kerajaan Kristian Manila, manakala objektif MILF, kini dipimpin oleh Murad Ibrahim setelah kematian Selamat Hashim beberapa tahun lalu, ialah membebaskan Mindanao sepenuhnya dari penjajahan Kerajaan Kristian Manila.

Nur Misuari, ketua MNLF. Setelah Selamat Hashim pulang dari belajar di Mesir dan berjihad di Afghanistan, dia menganggotai MNLF. Ketokohan Islamnya kian menonjol lalu pimpinan dan anggota MNLF meminta Nur Misuari memberi laluan kepada Selamat Hashim untuk memimpin MNLF. Nur Misuari enggan. Dikatakan 90% pimpinan dan anggota MNLF keluar lalu menubuhkan MILF yang dipimpin Selamat Hashim melalui jalan jihad yang sahih.

Latihan ketenteraan MILF.

Kita percaya, usaha dan strategi terbaik bagi kedua-dua MNLF dan MILF, bahkan mana-mana gerakan Islam didalam sesebuah negara ialah duduk berbincang bersama-sama seperti anjuran Allah swt bermaksud, “Dan urusan mereka (diputuskan) dengan bersyura (berbincang) sesama mereka” (Al-Quran), dan kemudian mencapai kata sepakat dalam hal-hal yang boleh disepakati bersama. Adalah mustahil dalam beberapa puluh perkara, kata sepakat dalam beberapa perkara berkepentingan bersama tidak boleh dicapai, apatah lagi mereka adalah sama dalam agama, bangsa dan sejarah. Begitulah nasihat ikhlas kita kepada parti-parti dan badan-badan umat Islam dinegara kita, Malaysia. Ini terkecuali pada badan atau individu yang bekerja untuk menjayakan agenda Kuasa Asing dan bukan agenda umat mereka sendiri. Apabila sesebuah badan itu bekerja dibawah telunjuk dan kagum dengan Agenda Asing, maka pimpinan badan tersebut hendaklah dinasihati atau ditukar dengan segera oleh ahli dan anggota badang berkenaan. Jika tidak, keseluruhan badan tersebut hendaklah ditentang habis-habisan agar pengaruh dan agenda asing tidak mendapat ruang untuk berjaya merosakkan negara yang kita cintai.

HAMAS dan FATAH dimeja perundingan. Jika mana-mana pihak tidak membawa Agenda Asing, sebaliknya menumpu kepada Agenda Umat, banyak perkara yang boleh disepakati. Begini yang kita harap-harapkan dari parti dan badan umat Islam di Malaysia. Namun ia masih jauh dari apa yang diharapkan. Sebabnya masih menjadi tanda tanya jika tidak rahsia.

Kita berdoa semoga Allah swt mentautkan umat dan badan-badan Islam, menguatkan kasih sayang Ukhuwwah Islamiyah diantara mereka, merealisasikan kesatuan umat Islam yang kita impi dan cita-citakan, mengembalikan kekuatan dan sistem Islam yang telah dihilangkan seterusnya mengagungkan kembali umat ini dipersada antarabangsa. Ameen.

Ustaz Halim   http://www.inijalanku.wp.com

Komander MILF, MNLF bertempur

MANILA 3 Feb. Utusan Online  – Seramai 13 orang terbunuh dan beribu-ribu penduduk melarikan diri akibat pertempuran yang berpunca daripada perebutan tanah antara dua kumpulan pemisah Islam di selatan Filipina.

Pertempuran kecil diketuai oleh komander dua puak bertelagah di pulau Mindanao itu sudah berlarutan sejak beberapa minggu lalu, dengan pertempuran terbaru berlaku semalam, kata jurucakap tentera wilayah, Mejar Marlowe Patria, hari ini.

“Pada mulanya mereka menggertak satu sama lain tetapi pertempuran mula meletus pada 9 Januari.

“Pertempuran itu terhenti seketika sebelum tercetus semula, semalam” kata Patria.

Katanya, 13 orang daripada kedua-dua pihak terbunuh, manakala sembilan lagi cedera, sementara 800 keluarga terdiri daripada kira-kira 3,000 orang meninggalkan kawasan pertempuran dan kini mendapat perlindungan daripada kerajaan tempatan.

Perbalahan itu adalah antara seorang komander Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) iaitu kumpulan pemisah Islam yang berasal dari selatan negara ini, dengan seorang komander Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF).

Jurucakap MILF, Mohager Iqbal berkata, dua komander tersebut bertempur kerana hendak merebut lebih 1,000 hektar tanah, dan para pemimpin kedua-dua puak cuba campur tangan untuk menghentikan keganasan.

“Bukan MNLF dan MILF yang berperang. Cuma antara sesetengah anggota MILF dengan beberapa anggota MNLF,” kata Iqbal. – AFP

4 Respons

 1. perang nak harta…tanah…seharusnya jihad fi sabilillah
  Bab Jihad

  Jihad adalah fardhu Kifayah dalil firman Allah Subhanahu WaTaala : Al Baqarah:ayat 216

  Kamu diwajibkan berperang untuk menentang pencerobohan

  Yang dimaksudkan dengan Jihad adalah berjuang di jalan Allah , dalil firman Allah Subhanahu WaTaala:
  Dan berperangilah kerana menegakkan dan mempertahankan AdDin Allah (Al Baqarah:190)

  Jihad bukanlah Fardhu Ain, Dalilnya Allah Subhanahu waTaala:
  Dan tidaklah (betul atau elok), semua mu’min keluar semuanya untuk pergi berperang (AtTaubah :122)

  Jihad pada awal kedatangan Isalam adalah wajib ke atas seluruh umat. Dalil firman Allah Subhanahu waTaala:
  Pergilah kamu beramai-ramai untuk berperang pada jalan Allah sama ada dengan keadaan ringan dan mudah bergerak ataupun dengan keadaan berat disebabkan berbagai-bagai tanggungjawab (AtTaubah :41)

  Jihad adalah sebaik-baik amalan. Dalilnya sabda Rasulullah Sallallahu alaihi wasalam:

  Sesungguhnya berangkat pada waktu pagi atau petang untuk berjuang di jalan Allah adalah lebih baik daripada dunia dan segala isinya (hadis riwayat Al Bukhari:2792,2796,6568, Muslim:1880,Ahmad:11941,12028 dan selain mereka itu)

  Jihad merupakan amalan yang boleh menyelamatkan seseorang dari seksa neraka. Dalinya Sabda Rasulullah sallahu alaihi wa Salam.

  Apabila kedua-dua kaki seseorang berdebu kerana berjuang di jalan Allah, maka Allah akan mengharamkan jasadnya daripada disentuh api neraka (hadis riwayat Al Bukhari:907, Ahmad:15505, AtTarmizi:1632 dan An Nasai:3116)

  Jihad menjuruskan jalan menuju syurga. Dalilnya sabda Rasulullah salallahu alaihi wasalam.

  Ketahui bahawa jannah adalah terletak dibawah naungan pedang (hadis riwayat Al Bukhari:2891,2966,3024, Muslim:1742, Abu Daud : 2631 dan selain mereka itu)

  Jihad tidak wajib ke atas kaum perempuan. Dalilnya sebuah hadis di mana A’isyah Radhiallahu anha bertanya kepada Rasulullah Sallallahu wasalam
  Adakah kaum perempuan wajib berjihad , wahai Rasulullah? Baginda menjawab “Ya, mereka wajib berjihad namun tiada peperangan di dalamnya iaitu melaksanakan ibadah haji dan umrah

  Jihad tidak wajib ke atas kanak-kanak di bawah umur, dalil perkataan Ibnu Umar radhiallahu anhuma:
  Aku menawarkan diri kepada Rasulullah Shallallahu alaihi wasalam untuk ikut serta dalam perang Uhud dan ketika itu aku masih berusia 14 tahun, namun Baginda tidak membenarkan diriku ikut serta dalam peperangan tersebut (hadis riwayat al Abukhari :2664, 4097, Muslim:1868, Ahmad 4647 dan Abu daud :4406)

  Orang yang hendak berjihad mesti tidak buta
  Firmah Allah.. Tidaklah menjadi salah kepada orang buta tidak turut berperang kerana masing masing ada uzurnya …surah Al Fath ayat 17

  Ada sambungan lagi , InsyaAllah

  Sesiapa yang berjaya bunuh orang kafir, maka dialah berhak memperolehi baragannya. Dalailnya rasulullah bersabda sesiapa yg bunuh orang kafir maka dia yang berhak memperolehi barangannya . hadis riwayat Ahmad 11827, AdDarimi 2484 dan rujuk Al Misykah 4002

  Orang tempang tidak wajib pergi jihad perang
  Ayat 17 surah al fath Allah berfirman… tidaklah menjadi salah bagi orangtempang tidak turut berperang kerana ada uzurnya

  Orang sakit tidak wajib pergi jihad perang allah berfirman dalamayat 17 surah al Fath…
  Dan tidak menjadi salah pada orang sakit (tidak turut berperang)

  Orang lumpuh tak wajib jihad perang…allah berfirman dlm ayat 95 An Nisa’ …selain orang orang yg ada keuzuran

  Orang yang tak berkeupayaan tak wajib berjihad perang. Ayat 91 surah atTaubah ‘orang yg lemah tak berdosa sebab tak turut berperang

  Orangyg tak memilik pembiayaan tak wajib berjihad fil qital. Ayat 91 surah attaubah “dan juga orang yang tak mempunyai sesuatu yang akan dibelanjakan 9kerana tak turut berperang”

 2. ya Allah satukanlah hati umat islam

 3. slm, ust, ada ke pihak ktga dr gol. yg mgalas pjuangan umat yg blh mjadi pndamai?

 4. sultan lapu2. .manada sultan lapu2. .hfhf

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: