Ir. Khairat Syatir calon Presiden Mesir dari Ikhwan Muslimin

Ir. Khairat Syatir (kanan) ketika dipenjara oleh rejim Presiden Mubarak sebaik sebelum Revolusi 25 Januari 2011.

Allahu Akbar !!  Saya percaya ramai ahli Ikhwan dan juga masyarakat Mesir yang berasa lega dan mendapat lonjakan semangat luar biasa sejak malam tadi apabila mendengar keputusan resmi Ikhwan Muslimin Mesir untuk meletakkan calonnya sendiri dalam pertandingan jawatan Presiden Mesir yang akan dilangsungkan bulan Jun ini, tinggal 2 bulan sahaja lagi. Bagi ahli Ikhwan, Ir Khairat Syatir mempunyai sifat dan kelebihan pimpinan yang sangat menonjol. Pada pemilihan jawatan Mursyid Am Ikhwan Muslimin yang berlangsung bulan Februari 2010, Dr Mohd Badi’ dipilih menggantikan Us Mahdi Akef. Ramai yang mengatakan bahawa sekiranya Ir Khairat Sytair ketika pemilihan itu berada di luar tahanan penjara Mubarak, maka Ir Khairat adalah calon yang paling layak untuk mengambil alih jawatan Mursyid Am. Sebaik Dr Mohd Badi’ dipilih sebagai Mursyid Am, beliau terus melantik Ir. Khairat Syatir, ketika itu di dalam penjara, sebagai Naib Mursyid Am 01 nya.

Adapun diperingkat masyarakat, kesediaan Ikhwan Muslimin untuk meletakkan calon adalah memenuhi impian mereka selama ini agar Mesir dan penduduknya dipimpin oleh Ikhwan Muslimin dalam menuju kegemilangan hari muka, mengembalikan Mesir ke keagungan silam. Mesir pernah memerintah dunia untuk satu tempoh sebaik pimpinan dunia ketika itu yang berpusat di Baghdad dizaman Khilafah Abbasiah jatuh teruk ke tangan tentera Monggol. Ini terbukti apabila Ikhwan Muslimin melalui sayap politiknya Parti Kebebasan dan Keadilan (FJP) menang besar didalam Pilihanraya Parlimen baru-baru ini.

Sebaik Revolusi 25 Januari 2011 yang menjatuhkan Presiden Mubarak dan membuka lembaran baru dalam sejarah Mesir, rakyat telah tahu dan berharap Ikhwan Muslimin akan memimpin mereka selepas itu. Dunia di Barat dan Timur juga mengetahu bahawa Ikhwan Muslimin yang telah mendapat tempat di hati kebanyakan rakyat Mesir akan memenangi sebarang pilihanraya yang bakal diadakan. Demi menenangkan golongan sekular liberal dikalangan rakyat Mesir yang takut dengan bayang-bayang Islam yang disangka ekstremis, dan untuk menghindarkan Mesir di fasa masih rebungnya, belum membuluh lagi, dari serangan ekonomi dan ketenteraan oleh musuh-musuh Islam dari Barat dan Timur seperti yang berlaku di Gaza, Palestin dan sebab-sebab yang lain, dari awal lagi Ikhwan Muslimin mengumumkan bahawa ia tidak akan bertanding jawatan Presiden Mesir dan akan bertanding mengisi hanya 40-50% kerusi Parlimen dengan wakil rakyat dari anggotanya.

Sebahagian pimpinan Ikhwan semasa didalam tahanan sebaik sebelum Revolusi 25 Januari meletus. “Kami ingin menganugerahkan orang-orang yang tertindas di muka bumi. Kami hendak jadikan mereka pemimpin-pemimpin. Kami hendak jadikan mereka pewaris (pemerintahan di mukabumi). Kami ingin menunjukkan kepada Firaun apa yang mereka takutkan (naik golongan Islam) … “ (Al-Quran).

Dalam Pilihanraya Parlimen lalu, Ikhwan memperolehi ~45% kerusi Parlimen, seperti yang disasarkan. Walaubagaimanapun, sejak dari itu, suasana Mesir selepas jatuhnya Mubarak dan menuju kearah proses demokrasi, adalah tidak menampakkan kelajuan yang diharapkan. Kerajaan Peralihan (sementara menunggu Kabinet sebenar pilihan rakyat) pimpinan Dr Ganzuri sering menghadapi gangguan dari Majlis Tertinggi Tentera yang masih mencengkam, maka Ikhwan Muslimin dan Parlimen Mesir yang baru dipilih melihat bahawa Mesir tidak akan selamat dan tidak menuju ke arah yang diharapkan kecuali Presiden Mesir yang akan dipilih nanti adalah seorang yang benar-benar berwibawa, berani, ikhlas dan mendapat dokongan Parlimen dan rakyat yang tidak berbelah bagi. Tiada pilihan untuk itu selain Ikhwan sendiri mesti meletakkan calon Presidennya sendiri. Dengan ini Ir Khairat Syatir dipilih dan yang paling layak untuk memimpin Mesir di fasa sejarahnya yang amat getir dan penting ini.

Sejak dari zaman Firaun, Mesir belum pernah mengecapi kebebasan pilihanraya seperti Pilihanraya Parlimen bulan Disember lalu. Ia telah selesai dan berjaya. Sekiranya Majlis Tertinggi Tentera yang memerintah sekarang cuba menggagalkan Pilihanraya Presiden bulan Jun 2012 ini, atau cuba membelakangkan Presiden yang telah dipilih, Ikhwan Muslimin telah meletakkan Ir. Khairat Syatir untuk memimpin umat Mesir bertemu buku dengan ruas berhadapan dengan kekuatan tentera untuk meneruskan perjalanan demokrasi sehingga menang sampai ke hujung atau terkorban di tengah jalan.

Moga Allah swt memenangkan hamba-hambaNya yang soleh dan bertaqwa. “Sesungguhnya Kami telah menetapkan didalam kitab Zabur selepas kitab Az-Zikr (Taurat), bahawa bumi ini akan diwarisi (diperintah) oleh hamba-hambaKu yang saleh. Kesudahan (pusingan akhir) yang baik (yang positif) adalah (diberi) kepada orang-orang yang bertaqwa” (Al-Quran).

Artikel berkaitan :

Pilihanraya di Mesir separuh kejayaan umat telah dicapai (17 Dis 2011).

Mesir : Rakyat ke istana Mubarak, ke pusingan separuh akhir (8 Feb 2011)

Mesir : Hari penentu tiba … menang atau syahid (3 Feb 2011)

Ustaz Halim  http://www.inijalanku.wp.com

.

.

.

.

.BERITA RESMI IKHWAN MENGENAI CALON PRESIDEN, IR. KHAIRAT SYATIR

Ketua Parti Kebebasan dan Keadilan (FJP) Dr Muhammad Mursi mengumumkan bahawa majlis tertinggi parti itu telah membuat keputusan untuk menyertai pilihanraya presiden negara itu dengan mencalonkan Ir Khairat Syatir sebagai wakil parti itu dengan persetujuan jemaah Ikhwan Muslimin.

Beliau menjelaskan semasa sidang media, “keadaan semasa di Mesir menunjukkan keadaan yang sukar bagi menjayakan proses demokrasi, dan keadaan ini bercanggah dengan apa yang kita kehendaki, dan parti juga melihat negara ini tidak menuju ke arah yang selamat”.

Beliau turut menegaskan bahawa parti itu berada di dalam keadaan yang amat bersedia untuk memikul tanggungjawab, kita lihat parlimen tidak mampu memenuhi permintaan rakyat, mahu tidak mahu mesti ada kuasa eksekutif (sultoh tanfiziah) bagi membentuk kerajaan bersama wakil-wakil masyarakat untuk mencapai cita-cita yang kita harapkan.

Tambah beliau, “dengan penuh rasa tanggungjawab, kami merasakan satu kepentingan untuk kami bergerak selangkah ke hadapan selepas usaha kami membentuk kerajaan hakiki terhalang oleh pelbagai cabaran, seperti yang berlaku terhadap kerajaan Dr Al-Janzuri, dan itulah yang mendorong kami untuk meletakkan calon presiden di peringkat ini daripada sejarah Mesir.”

Beliau berkata, “Keputusan ini bukanlah satu pencairan asas prinsip Ikhwan (taghyir mabadi’) tetapi ia adalah salah satu proses pengislahan yang berubah mengikut perkembangan terkini, dan Ikhwan tetap tegas dengan pendirian mereka yang lalu, melainkan berdasarkan perkembangan situasi politik semasa di dalam dan di luar negara yang menyebabkan kami meletakkan calon presiden, dan sesungguhnya kepentingan (maslahah) negara mengatasi kepentingan perkara lain.”

Sumber: http://www.ikhwanonline.com/new/Article.aspx?ArtID=104949&SecID=250

Article New York Times mengenai perkara ni. Pandangan perspektif liberal barat.

The Muslim Brotherhood nominated its longtime strategist Khairat el-Shater in the Egyptian presidential election.
By DAVID D. KIRKPATRICK
Published: April 01, 2012
CAIRO – The Muslim Brotherhood nominated its chief strategist and financier Khairat el-Shater on Saturday as its candidate to become Egypt’s first president since Hosni Mubarak, breaking a pledge not to seek the top office and a monopoly on power.Because of the Brotherhood’s unrivaled grass-roots organization and popular appeal, Mr. Shater, 62, a multimillionaire business tycoon who was a political prisoner until just a year ago, immediately became a presidential front-runner.
If he wins the June election, the Brotherhood, a previously outlawed Islamist group, would control the presidency, the Parliament and the committee writing the new constitution, moving toward a confrontation with Egypt’s military rulers over the country’s future.
His candidacy is likely to unnerve the West and has already outraged Egyptian liberals, who wonder what other pledges of moderation the Brotherhood may abandon. The Brotherhood is also engaged in a standoff with the military over its calls to dissolve the military-led government, and the degree of civilian oversight of the military in the new constitution.
The Brotherhood’s participation also turns the election into a referendum on the role of Islamist politics in post-Arab Spring governments that is sure to resonate across the region. Mr. Shater faces Islamist rivals to his left and right – one a more liberal former Brotherhood leader, the other an ultraconservative Salafi. Indeed, the Brotherhood may have entered the race in part because a win or near win by either rival Islamist would badly damage its authority as the primary voice of the Islamist movement in Egypt.Within the Brotherhood, Mr. Shater is considered a conservative but a pragmatist. He has argued that Islam demands tolerance and democracy, championed free trade and open markets and guided the Brotherhood through its first public commitment to uphold the peace agreement with Israel.But he also argues for an explicitly Islamic government. And while some in the group have argued that it should tolerate diverse approaches to Islamist politics from its own members, he has asserted the authority of the Brotherhood’s executive committee over the group and its political party, stirring allegations from liberals that the behind-the-scenes power of the Brotherhood’s executive Guidance Council subverts democracy.
Doubts about the strength of the Brotherhood’s commitment to its stated positions raise particular concerns in the United States and Israel, which considered the Mubarak government’s commitment to the peace agreement a linchpin of regional stability.
An Israeli official, speaking on condition of anonymity, declined to comment specifically on Mr. Shater but called the nomination a worrisome turn. “Obviously this is not good news,” the official said. “The Muslim Brotherhood is no friend of Israel’s. They do not wish us well. The big question will be how pragmatic they will be once in power. It could go in either direction.”In Washington, the United States State Department declined to comment in the immediate aftermath of the announcement Saturday night. But many American officials who have visited Cairo have met with Mr. Shater, and some have praised his moderation and effectiveness.At a news conference announcing the nomination, officials of the Brotherhood and its political arm insisted they were forced to offer a candidate because of the urgent needs left by more a year of military-led transitional government. They alluded to a mounting economic crisis as well as unspecified “threats to the revolution” or attempted restorations of the old order.”We decided that Egypt now needs a candidate from us to bear this responsibility,” said Mohamed el Morsi, president the Brotherhood’s Freedom and Justice Party. “We have no desire at all to monopolize power.”Mr. Shater was not present at the news conference. Instead, the Brotherhood’s Supreme Guide, Mohamed Badie, read a letter from Mr. Shater resigning his post as Deputy Supreme Guide in order to run for president. “Although I never thought of occupying any executive position in the state or running for it, I can’t help but comply with the decision of the group,” Mr. Shater wrote, according to Mr. Badie’s reading.
In the latest reminder that the party remains under the firm control of the Brotherhood’s leadership, the officials of both said that the decision for the party to back Mr. Shater as a candidate was made by Brotherhood’s Shura Council, an internal legislative body.
Mr. Shater, a Nasserite socialist organizer in high school, was long considered a hero of reformers within the Brotherhood in part because he was outspoken about the importance of democracy as the key to revitalizing Egypt. He helped chart its first steps into electoral democracy, both in Egyptian professional associations and as the only real opposition in the Mubarak dominated Parliament. And he led the way in reaching out to build alliances with other political groups and bridges to the west.
He cultivated close ties with both the conservative old guard and reform-minded youth.  And he embraced new technologies, including leading the creation of the Brotherhood’s Web sites in Arabic and English.In prison and out, Mr. Shater also served as the Brotherhood’s chief liaison for negotiations or other exchanges with the Mubarak security services, and since Mr. Mubarak’s ouster Mr. Shater has continued that role as the Brotherhood’s chief point of contact with the ruling generals as well.Since the ouster of Mr. Mubarak, however, many younger and reform-minded members have said they have grown disappointed with Mr. Shater because he has also enforced a closed and hierarchical view of the Brotherhood left over from his decades of work underground. Mr. Shater led a push to bar Brotherhood members from dissenting from the political tactics and stands of its Freedom and Justice Party, and he also led the expulsion of dissenters who sought a less-traditionally Islamist political path.
One of those Mr. Shater helped expel is now among the other front runners in the presidential campaign, Aboul Moneim Aboul Fotouh, a former senior leader of the Brotherhood and a liberal reformer within the group. Mr. Aboul Fotouh was expelled for defying the Brotherhood’s decision, now reversed, not to allow any of its members to run for president. He has continued to try to rally other Brotherhood members and Islamists to his banner as well as more liberal and secular groups.In a direct challenge to the Brotherhood, Mr. Aboul Fotouh argues that no one has a monopoly on the application of Islam to political life, so an Islamist movement should have room for liberals and leftists as well conservatives.Although the Brotherhood has now dropped the pledge Mr. Aboul Fotouh was expelled for violating – not running for president – the group has continued to oppose his candidacy because of his insubordination, even threatening to expel members who did support for him.
On the other side, Mr. Shater also faces competition from a popular Islamist candidate on the far right. Hazem Salah Abu Ismail, an ultraconservative Islamist lawyer and preacher, has also burst into the front of the field with an old-school Islamist platform, including vigorous attacks on Israel and the West as well as an emphasis on restoring Islamic law. Although he once ran for Parliament in a campaign linked to the Brotherhood, his success would seriously undermine the Brotherhood’s efforts to portray Egypt’s Islamists as moderate and unthreatening.
But Mr. Badie, the Supreme Guide, warned Mr. Shater’s opponents to watch out. “To all those who will slander engineer Khairat El Shater, his prayer against those who slander him are answered – literally by the way,” Mr. Badie said, alluding to Mr. Shater’s prayers for the end of the Mubarak government while in prison. “The prayers he made in his prison were realized to the letter, by Allah.”

Mayy El Sheikh contributed reporting.

Advertisements

2 Respons

  1. Alhamdulillah. Umat Islam telah lama menunggu dan merindui pimpinan yang baik. Pimpinan yang bersifat mengigit dan sombong telah berlalu. Pemimpin yang baik untuk rakyat yang baik insyallah.

    Jika tidak keterlaluan mungkin ustaz boleh berkongsi pengalaman kemalangan ustaz tempoh hari. Sekian.

  2. Alhamdulillah. Umat Islam telah lama menunggu dan merindui pimpinan yang baik. Pimpinan yang bersifat mengigit dan sombong telah berlalu. Pemimpin yang baik untuk rakyat yang baik insyallah.

    Jika tidak keterlaluan mungkin ustaz boleh berkongsi pengalaman kemalangan ustaz tempoh hari. Sekian.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: