Sekolah Remaja Hamil JAIM penuh

Oleh Badrul Hizar Ab Jabar
bhizar@bharian.com.my
2011/05/11

 SEKOLAH Harapan dan Rumah Harapan, Jasin,  memberi perlindungan kepada remaja hamil.SEKOLAH Harapan dan Rumah Harapan, Jasin, memberi perlindungan kepada remaja hamil.

15 diletakkan dalam senarai menunggu Sekolah Harapan dan Rumah Harapan

JASIN: Sejak ditubuhkan pada awal September 2010, Sekolah Harapan dan Rumah Harapan (SHRH) Melaka sudah menerima 49 remaja hamil dan bilangannya dijangka meningkat kerana permohonan terus bertambah.

Pengerusi Lembaga SHRH, Datuk Ab Rahaman Ab Karim berkata, sepanjang tempoh itu, 28 bayi dilahirkan dengan semua diambil oleh keluarga ibu mereka.

Katanya, sehingga kini, 35 remaja menghuni rumah kebajikan berkenaan dengan sebahagiannya sudah melahirkan anak, manakala bakinya sedang menunggu masa untuk bersalin.

Mereka datang dari seluruh negara dan berusia antara 14 hingga 18 tahun, iaitu 14 dari Johor, masing-masing lapan dari Melaka dan Pahang, masing-masing lima dari Negeri Sembilan dan Kelantan, Terengganu (3), Kuala Lumpur (2) dan masing-masing seorang dari Selangor; Perak dan Sarawak.

Ab Rahaman berkata, setakat ini, 15 orang dalam senarai menunggu untuk memasuki rumah kebajikan berkenaan berikutan jumlah penghuni pada masa ini sudah mencapai bilangan maksimum.

“Kita minta mereka bersabar kerana kerajaan negeri mungkin menimbang untuk menambah kapasiti dan kemudahan sekolah itu, selain bercadang meningkatkan penerimaan penghuni sehingga 50 orang pada satu masa,” katanya.
Ab Rahaman berkata, tahun ini, kos mengurus dan pembangunan sekolah itu dijangka membabitkan kira-kira RM1.1 juta berbanding RM547,171 tahun lalu.

SHRH terletak di Jalan Pegawai dan beroperasi dari jam 8 pagi hingga jam 4 petang di bangunan lama milik Syarikat Air Melaka Berhad (SAMB) dengan kos baik pulih RM100,000 dan mempunyai empat kelas, masing-masing sebuah bilik komputer, bilik mesyuarat serta pejabat pentadbiran.

Orang ramai ingin mendapatkan maklumat lanjut boleh menghubungi Ketua Pegawai Penguat Kuasa Agama JAIM, Rahimin Bani di talian 019-6671564 atau 06-2881534

Advertisement

5 Respons

  1. fikirkan juga jalan untuk mencegahnya…..

  2. Fikirkan juga untuk guna lebih satu juta setahun juga untuk sedarkan remaja kita…mencegah dengan mendidik. Namun jangan dikutuk sangat kewujudan sekolah harapan ni…ada baiknya juga.

    • Buat para orang tua kami harap jangan sampai jadi orang tua durhaka… karena ini semua terjadi bukan hanya karena kesalahan anak semata, mungkin juga ini akibat kurang tegasnya orang tua dalam mendidik anak. memang mendidik anak itu tidak semudah membuatnya, maka mari kita belajar mendidik anak ‘ala Rasulallah saw. dan para salafus shalih, agar anak kita bisa menjadi investasi pahala setelah kita meninggal nanti…

  3. siapa saya perlu hubung.kalau i jumpa kes macam ini.pls e-mail me amir-8104@hotmail.com

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: